ΧΩΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Σύστημα Πολυεπίπεδης Τεκμηρίωσης Θρησκευτικών Τόπων & Ιστορικών Συμπλεγμάτων, Ακρωνύμιο: Μετέωρα
Παραγώμενα Προϊόντα:
Τα προϊόντα των διαδικασιών συλλογής και επεξεργασίας που αποτελούν δεδομένα εισόδου της πλατφόρμας είναι τα τρισδιάστατα μοντέλα του Ιερού Χώρου των Μετεώρων και των δύο βράχων, του Αγίου Μοδέστου και της Αλύσεως του Απ. Πέτρου, οι ορθοφωτογραφίες τμήματος του Αρχαιολογικού Χώρου των Μετεώρων και τα πυκνά νέφη σημείων τμημάτων των δύο βράχων. Τα δύο τελευταία είδη μετρητικών δεδομένων διατίθενται μόνο σε ορισμένες κατηγορίες χρηστών, στους γεωχωρικούς μηχανικούς, στους αρχιτέκτονες και στους αρχαιολόγους, ενώ τα νέφη σημείων μόνο εφόσον ζητηθούν από τον διαχειριστή με τους όρους της σχετικής άδειας χρήσης. Η τρισδιάστατη επιφάνεια του Ιερού Χώρου των Μετεώρων με υφή από τις προσανατολισμένες εικόνες φαίνεται στην εικόνα 1.
Το αντίστοιχο πυκνό νέφος σημείων αποτελείται από 353.140.592 σημεία και η επιφάνεια που δημιουργήθηκε περιλαμβάνει 67.471.539 faces και 34.029.510 κορυφές. To τρισδιάστατο μοντέλο του βράχου Μόδι τύπου OBJ έχει διάσταση περίπου 650 MB και αποτελείται από 34 εκατ. τρίγωνα ενώ του βράχου Άλυσος έχει μέγεθος 400 MB και αποτελείται από 27 εκατ. τρίγωνα (εικόνα 2-5).
Επιπλέον, παράχθηκαν τα εξής: (i) Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους (DEM) του Ιερού και ευρύτερου χώρου των Μετεώρων, καθώς και (ii) Ορθοφωτογραφίες και ορθοφωτοχάρτες της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων καθώς και όψεων των δύο βράχων για αρχιτεκτονική τεκμηρίωση. Έγιναν τομές σε χαρακτηριστικά σημεία ενδιαφέροντος, κυρίως στη δυτική όψη του βράχου Μόδι και σε όψεις του Πύργου για αρχιτεκτονική και αρχαιολογική μελέτη ιχνών κτηρίων και κατασκευών (εικόνα 6-7). Οι ορθοφωτογραφίες του βράχου Μόδι αξιοποιήθηκαν για την ερμηνεία της υφιστάμενης κατάστασης και ως μετρητικό υπόβαθρο για την ανακατασκευή του παλαιού Καθολικού που δε διασώζεται έως σήμερα.